Slik velger du riktig folkehøgskole

Ti gode råd til deg som skal velge folkehøgskole.

2016-11-20_1387781900366372804

Mange ønsker å prøve noe helt nytt når de velger folkehøgskole

Det er 80 norske folkehøgskoler som ligger fra Finnmark i nord til Agder i sør. Skolene har 600 linjer fordelt på 75 ulike kategorier. Hvordan velger man blant alle disse?

1, Velg ut fra dine interesser

Det finnes linjer for enhver smak og interesse. På folkehøgskolenes nettsider finner du alle linjene. De fordeler seg på disse hovedområdene:

Friluftsliv, idrett og sport
* Kunst og håndverk
* Musikk, scene og teater
* Medier og kommunikasjon
* Reise, kultur og solidaritet
* Andre fag og linjer

2016-12-11_1403003354900957187

Hundekjøring er en populær folkehøgskolelinje

2, Velg noe du aldri har prøvd før

I og med at folkehøgskole ikke har karakterer og eksamen så kan du velge å prøve ut noe du er skikkelig dårlig på, uten at du trenger å bekymre deg for å klare deg dårlig på prøver. Du kan prøve noe helt nytt og styrke nye sider av deg selv.

2016-12-17_1407177413020733542

Er det til neste år du endelig skal lære å surfe?

3, Hvor i landet vil du gå på folkehøgskole?

Noen folkehøgskoler ligger i byer, andre på fjellet. Noen ligger ved kysten og noen ligger langt inne i landet. Noen ligger høyt i nord, noen helt i sør. En av folkehøgskolene ligger faktisk i Sverige. Tenk på at året på folkehøgskole kan være året der du kan oppleve en helt ny del av landet!

2016-12-16_1406668767341862538

Folkehøgskolene ligger på svært ulike plasser i landet. Hvor har du lyst til å bo for et år?

4, Vil du gå på en kristen eller en frilynt skole?

Alle folkehøgskoler har et verdigrunnlag. De vil noe og de skal stå for noe. Uansett hva slags syn du har på livet og verden så er du velkommen på alle folkehøgskoler.

Skolenes verdigrunnlag finner du på de felles nettsidene til alle folkehøgskolene.

2016-01-27_1453933397

Alle folkehøgskoler skal stå for noe og har et verdigrunnlag. Hvilke verdier passer for deg?

5, Vil du gå på en stor eller en liten skole?

Ingen folkehøgskoler har tusenvis av elever, men det er likevel forskjell på størrelsen på skolene. De største har i underkant av 200 elever og de minste har rundt 30 elever. Hva passer best for deg?

2015-08-12_1439407021

Vil du helst gå på en skole med 30 elever eller på en skole med 200 elever?

6, Sjekk hvordan skoleuken og årsplanen er

folkehøgskolenes felles nettsider finner du mye informasjon om hver eneste linje og skole. Les grundig hvordan skolen har bygget opp ukene og året og finn det som passer deg best. På noen skoler velger man en linje, på andre skoler velger man to linjer. Noen skoler har mye undervisning på linjen, mens andre skoler satser mye på valgfag og fellesfag. Sjekk utflukter og studieturer og se om det er noe som du har lyst på.

2017-01-02_1418860610724957626

Folkehøgskolene tilbyr mange spennende valgfag og fellesfag. Hva har du lyst til å lære?

7, Sjekk folkehøgskolenes nettsider og brosjyrer

Alle folkehøgskolene har egne nettsider. Du finner lenker til skolenes nettsider på de felles nettsidene til folkehøgskolene eller ved å google skolens navn. Sjekk informasjonen som skolene har lagt ut der. Skolenes egne nettsider vil kunne fortelle deg mye om skolens profil og gi deg grundig informasjon om skolen.

I tillegg har de fleste folkehøgskoler laget egne brosjyrer og kataloger som du kan bestille her. Her finner du også mye nyttig informasjon.

kataloger

Du kan bestille katalog fra de fleste folkehøgskoler - og den samlede katalogen for alle folkehøgskolene

8, Sjekk folkehøgskolene på Facebook og Instagram

Alle folkehøgskolene er på Facebook og de fleste er på Instagram. I tillegg vil du finne folkehøgskoler både på YouTube, SnapChat og flere andre sosiale medier. Der vil du kunne følge skolenes hverdag og vil kunne danne deg et inntrykk av hvordan det er å gå på akkurat den skolen.

Du kan også velge å følge @folkehogskolene på Instagram og Folkehøgskolene på Facebook. Der vil du få inntrykk fra alle folkehøgskolene.

Følg folkehøgskolene på Instagram!

9, Prat med folk som har gått på folkehøgskole

Svært mange velger folkehøgskole fordi venner eller familiemedlemmer har anbefalt det. Det er ofte da man får de mest ekte fortellingene om hvordan det er å gå på folkehøgskole.

Du kan også velge å spørre åpent i vennegrupper om de kjenner noen som har gått på folkehøgskole og om de vil anbefale det.

valdres

Tidligere elever kan gi deg god informasjon om skolen de har gått på

Norges mest fornøyde elever

10, Søk på mer enn en skole

Vårt beste råd er å utsette det endelige valget av skole til du ser hvor du får tilbud om plass. Det har nemlig blitt svært populært å gå på folkehøgskole og det er dermed ikke sikkert at det blir plass til alle som søker på alle linjer. Vi anbefaler derfor at man søker på mer enn en linje og så tar man valget av linje når man hører fra de aktuelle skolene. Kanskje skolen sender med noe informasjon som kan tippe deg over i den ene eller den andre retningen, når du får vite at du har fått plass?

2015-12-30_1451473593

Det kan være en fordel å utsette det endelige valget av linje til man ser hvor man får tilbud om plass

Finn din linje